top of page

Stem en adem in verbinding tot de kaken


In deze blog wil ik de rol van de kaken op de stem en ademhaling letterlijk (en figuurlijk) aan de kaak stellen. In de praktijk komt het vaak voor dat ik een sessie volledig richt op het kunnen ontspannen van de kaken. Daarna wordt er regelmatig nog geoefend met het ontspannen van de kaken bij spreken, maar vooral ook zingen.

Eerst mijn vraag aan jou: ben jij je bewust van de spanning op je kaak bij ontspanning? en hoe is dat bij jou in het spreken? Daar heb ik een oefening voor.

Ga rechtop zitten en sluit je ogen. Breng je aandacht in je lichaam en scan je aandacht langs de tong, lippen, kaken en wangen. Voel na elke oefening het verschil voor en na.

1. Blaas dan om en om je wangen vol en doe daarna hetzelfde bij je lippen, zowel boven als onder (doe dit 30 sec).

2. Breng de onderkaak naar voren en terug in basispositie (herhaal 5x).

3. Laat de onderkaak hangen en beweeg hem zachtjes heen en weer (herhaal 5x).

4. Daarna klem je de kaken op elkaar en ontspan ze dan weer (herhaal 5x)

5. Houd de kaken licht geklemd en probeer dan de buikademhaling op te pakken (herhaal adem 5x).

6. Steek de tong ver uit en ontspan de tong (het is immers een spier ;) ). probeer dan de buikademhaling op te pakken (herhaal adem 5x).

7. Ontspan de kaken en probeer dan de buikademhaling op te pakken (herhaal adem 5x)

8. Laat de oefening los en ontspan je ademhaling. Open daarna je ogen.

Wat merkte je op?

Merkte jij het verschil in de ademstroom bij het ontspannen van de kaken en tong? Dit kan zeker één van de observaties zijn die je hebt gedaan.

Aan de kaken zitten namelijk verschillende spieren die invloed hebben op de keel en stem. Ik haal de grote beïnvloedende spieren er even uit.

Op het moment dat je op de tong en wangen veel spanning vast zet heeft dit effect op je mogelijkheid om vrij te ademen of stem te geven.

De wangspieren hebben namelijk invloed op één van de constrictor-spieren die de keel vernauwen.

De tong is verbonden aan het tongbeen, die via veel kleine spieren is verbonden aan de constrictor-spieren aan de achterkant van het strottenhoofd.

Zodra je met de kaken op elkaar spreekt óf de onderkaak vooruit schuift bij een hoge noot zal je stem geknepen en niet-vrij klinken.

Je strottenhoofd wordt door deze constrictor-spieren als het ware vernauwd, waardoor je adem en dus ook stem niet vrij kan stromen. Vandaar ook de naam: constrictor.

De constrictor-spieren kun je voelen als je zo lang mogelijk je adem wilt inhouden. Op het moment dat je de adem vastzet in de keel, spannen de 'constrictors' zich aan.

Trouwens een leuk weetje: het ''constrictoren'' doen we ook bij het optillen van iets zwaars of bij het strikken van de veters. Veel van ons zetten de keel (en de adem) dan ook vast.

Terug naar de kaken.

Naast dat gespannen kaken het stemgeluid schel of geknepen doen klinken, zal uiteraard ook de verstaanbaarheid van de woorden beïnvloed worden. Je boodschap wordt niet geprojecteerd naar de luisteraar maar blijft als het ware hangen in je mond.

Conclusie:

- De wangen en tong hebben invloed op de constrictor-spieren

- De constrictor-spieren maken dat de stem niet vrij klinkt

- De constrictor-spieren maken dat de adem niet vrij stroomt

- De kaken hebben invloed op je verstaanbaarheid en projectie.

Heb je bij de oefening spanning op je wangen, kaken of tong gevoeld? Meet dan bij jezelf in hoeverre dit je stem en adem beïnvloedt en leer deze spanning los te laten.

Evt. hulp nodig of heb je hier vragen over ? Je bent van harte welkom!

.

Comments


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page