top of page

'Wil' gestuurd werken


''Doordat ik altijd op perfectie en keihard werken zat, werd ik oververmoeid. Toen kon ik niks meer, maar sinds mijn herstel ben ik ontzettende zoekende naar een gezonde werkdrive en motivatie''. 17-jaar en met deze mooie uitspraak zit ze voor me. Ik herken het, want als je eenmaal ontdekt dat je overlevingsstrategie leidt tot dit soort problemen... is het daarna écht zoeken naar een gezonde manier van werken. En dat is niet makkelijk. Want wat is een gezonde drive? Hoe werk je daarmee? Hoe voelt dat? Vinden anderen dat wel goed? Of wat vinden ze daarvan?

Ben ik dan nog wel goed genoeg? Voldoe ik dan nog wel aan de standaarden? And so on.

Een vriendin introduceerde mij ooit de uitspraak: Volg je vreugde. En ik geloof dat het zo werkt, maar ook dát is een proces op zich. Want het is nooit zo makkelijk als dat het gezegd is.


Hoe voel je het verschil tussen een gezonde en overlevingsdrive?

Je zou het kunnen voelen doordat je lichamelijk in een overactieve stand zit, veel spanning in het lijf vast houdt en je adem stokt. Je zou het kunnen opmerken doordat je veel in je hoofd de to-do-lijstjes aan het afwerken bent of aan het piekeren bent over dingen. Wellicht merk je op dat je moeilijk kunt stoppen, tegen het werk op ziet wat je moet doen. Je voelt een duidelijke MOETEN.

Wanneer iets vanuit een gezonde drive komt, komt het vanuit een WILLEN. Dan stroomt het meer vanuit je zijn, zit je in je centrum, adem je rustig door, ben je hier & nu aanwezig. Maakt een foutje niet zo uit, ben je milder en accepteer je dat de dingen gaan zoals het gaat.


Hoe kom je bij dat 'wil' gestuurd werken? Door te oefenen met doorademen, te oefenen met zitten in je centrum, door te oefenen met mildheid en acceptatie. Je gedachten en gevoelens hierover meer te ervaren als passanten dan als waarheid. Vaak gaan ze ergens over, die gevoelens en gedachten, vaak hebben ze ook wat zorg en liefde nodig. Want juist als je de 'wil' en de wens (of het verlangen) voedt, gaan de dingen meer vanzelf stromen. Wordt werken wat meer moeiteloos, vanuit een passie/wens/visie/gezonde drijfveer.


En ja: dat is oefenen.

Oefen het maar. Adem door, Denk lief, Wees jezelf. Dan doe én ben je genoeg.

Commentaires


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page