top of page

Verbonden adem


De adem staat in mijn optiek gelijk aan verbinding. Vaak noem ik het de lijm tussen lichaam en geest. De adem is als een spiegel van de staat van zijn.


De laatste tijd is het de trend om ademsessies te doen. Op allerlei manieren wordt de kracht van de adem ons onder de aandacht gebracht. Super!

Alleen verliezen we ons soms in trends en op de “quick fix”.

En daarmee verliezen we uit het oog waar het écht om gaat of écht kan.


De laatste maanden krijg ik vaak de vraag of ik werk met de “verbonden adem”.

Ondanks ik zelf een aantal van die prachtige sessies heb ervaren bied ik ze niet aan in mijn praktijk. Waarom niet? Omdat mijn werk zich vooralsnog bevind op het samenbrengen van lichaam en geest. Het subtiel samenbrengen van de adem en het bewustzijn.


En dat vraagt om meer ervaring, tijd en aandacht dan 1 of een aantal sessies verbonden ademen.


Dat vraagt mijns inziens om bewustzijn in hoe en waarom je ademt zoals je ademt. Want verandering in ons dagelijkse adempatroon ontstaat alleen als we leren luisteren naar de subtiele signalen van de adem en het lichaam in het dagelijks leven. In mijn opzicht kan je niet in even “door je blokkades heen ademen” en daarna vederlicht verder leven (althans dit is als ex-astma pt niet mijn ervaring).


Ademen is een dagelijks bewust én onbewust proces, een dagelijkse uitnodiging om met liefdevolle aandacht bij jezelf aanwezig te zijn.

En dat vraagt geduld.


Je adem reageert nu eenmaal op je gemoedstoestand en we kunnen niet alles “wegademen”. Sommige dingen dienen gevoeld te worden op een andere manier, dienen aangepast te worden in het dagelijkse patroon en vragen om gevoel, bewustzijn en aandacht.


Dus: nee. Ik doe (nog!) niet aan verbonden ademen, maar wel aan verbónden ademen.

Verbonden met je lijf, met je zijn, met je kern.

Zacht, subtiel, geduldig, aandachtig en bewust.

Op mijn manier.

Daar geloof ik heilig in.

Comentarios


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page