top of page

Tranen van expressie


Tranen van geluk, Tranen van verdriet, Tranen van onbegrip, Tranen van onmacht, Tranen van dankbaarheid, Tranen van overweldiging, Tranen van plezier, Tranen van angst, Tranen van liefde. Tranen zijn er in allerlei vormen en maten. Toen ik afgelopen jaar vertrok bij Aventus als MBO docent heb ik de laatste weken veel gehuild. Wat ik opmerkte was dat iedere collega er anders op reageerde. De meesten namen aan dat ik huilde van verdriet en pijn en begonnen me dan te troosten of probeerde mij op m’n gemak te stellen. Super lief natuurlijk! Alleen voelde ik dat ik het troosten eigenlijk niet altijd nodig had, het ging prima met me! Hierdoor begon ik op te merken hoe anderen hun eigen waarheid op mij projecteren, zeker omdat er een collega was die op een gegeven moment vroeg:”waarom huil je?” En ineens hoorde ik mijzelf zeggen:”omdat ik zo overladen wordt met lieve woorden en dankbaarheid en ik vanuit die overweldiging een soort van overloop”. Dit deed me twee dingen realiseren: 1. De waarom-vraag was zo fantastisch omdat zij ervoor koos niet te projecteren maar echt te vragen naar mijn beleving; 2. Ik huilde helemaal niet van pijn of verdriet! (Want ondanks ik anders voelde ging ik door de projecties van anderen wel twijfelen aan mijzelf) Twee lessen geleerd dus ☑️. Gisteren en vanochtend werd ik op Ibiza ook weer herinnerd aan deze les, nadat er tranen vloeide en een mede-cursist mijn tranen invulde. Ik stel mezelf vaker de vraag:”waarom zijn deze tranen er” en ga voor mezelf ook akkoord met een antwoord als “geen idee”. Huilen is ontladen, loslaten en ruimte geven. Het hoeft dus geen concrete aanleiding of reden te hebben. Als het maar oplucht! Wil ik zeggen dat ik het makkelijk doe? Nee, loslaten is zeg-maar niet mijn ding….. dus huilen ook niet. Maarrrrrr ik word er beter in. Gewoon laten komen en gaan, komen en gaan. Dat is de mantra. Opmerken, voelen en laten gaan. Trouwens: wil je even nagaan wat er zou veranderen als we minder projecteren bij elkaar & onze kinderen? En ze zouden vragen waarom ze doen wat ze doen? We zouden elkaar kunnen leren onszelf te begrijpen, onze coping op onze emotionele ervaringen leren aanvaarden. De WAAROM vraag is zo essentieel om tot onszelf te komen. Dus bij deze een verzoek: neem je een emotie waar, vraag waarom en laat je verrassen door het antwoord. We kunnen zoveel van elkaar leren, zeker op emotioneel gebied. #verdriet #huilen #emotie #emotioneel #tranen #ontroerd #ontroering #pijn #angst #frustratie #geluk #blijdschap #coping #waarom #begrijpen #voelen #begrip #projecteren #waarheid #luisteren #loslaten #loslaten #troosten

Comments


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page