top of page

Dat was 'm dan!


''Als je lesgeeft, voel je je de hoeder van de tijd zelf, alsof je het toekomstige geluk van de wereld beschermd met de geest van de mensen die hem nog vorm gaan geven.''

Matt Haig


Dat was 'm dan.. 4 jaar en 3 maanden heb ik mogen werken als docent in het MBO. Wat een gave en onvergetelijke ervaring.

Toen ik 4 jaar terug even een break wilde van het werk als logopedist werd ik aangenomen bij de Indoorklas. Voor 3 maanden ving ik daar studenten op die leerplichtig waren, maar waren gestopt met hun opleiding. Ik gaf ze (niveau 2,3 en 4 door elkaar) thematische lessen Nederlands, Rekenen, Engels en Burgerschap. Dit gaf me zoveel plezier dat ik meer wilde en binnen Aventus verder solliciteerde.


Wonder boven wonder werd ik aangenomen op de functie Docent Loopbaan & Burgerschap bij de opleidingen Software developer en Human Technology (team creatieve technologie). Er ging een wereld voor me open. Van Agile werken, design thinking, hackathons, next web conference tot diplomeringen.

Ik mocht groeien, een pedagogisch-didactische aantekening halen en mijn wereld en vaardigheden verbreden. Zowel buiten de klas, als in interactie met studenten leerde ik anders te denken. Andere perspectieven verruimde mijn kijk op mezelf en op de wereld.


Maar wat ik ook wil benoemen is de warmte binnen de school waarmee ik iedere dag opnieuw werd ontvangen. Er is geen dag voorbij gegaan dat ik me niet gezien heb gevoeld op school, er waren altijd collega's die me begroette of open stonden voor een interactie. Zowel directe, als indirecte collega's.

En op zo'n grote school als Aventus, vind ik dat best bijzonder en noemenswaardig.

Binnen beide teams (Entree: IndoorKlas & Creatieve technologie) heb ik me altijd ondersteund en gedragen gevoeld. Op de momenten dat ik niet in mezelf geloofde, deed het team dit wel in mij en hielp mij op weg.

Ik heb waanzinnig leuke dingen gedaan, gezien en meegemaakt bij Aventus.

Voor al deze dingen ben ik onwijs dankbaar want dit heeft me gemaakt tot wie ik vandaag ben. Tot de keuze die ik heb kunnen maken om verder te gaan met mijn eigen onderneming.


En dan nog even over het werken met studenten en jongeren.

De quote in het begin van mijn blog zegt wellicht genoeg. Ik houd van dit werk (wat het loslaten van dit werk ook lastig maakte....).

Wat kan je als docent een impact maken op de jongeren en wát ben ik van ze gaan houden. Allemaal! Iedere burgerschap les heeft me lessen geleerd over veilig en open communiceren: over wat we mogen helen in onszelf om de wereld te helen (luister evt. ook nog de podcast van Aventus YoungHeroes over racisme, daarin komt een deel van mijn blik/aanpak naar voren).

Er hebben zoveel mooie ontwapenende gesprekken plaatsgevonden over wat we voelen en wat ons bezig houdt. En daarin was de grote les: luister naar elkaar zonder oordelen om zo een veilige plek te creëren waar iedereen zichzelf mocht en kon zijn. Is dat altijd gelukt? Nee!

Maar 1-op-1 ontstond er daardoor wel een band met mijn studenten die moeilijk was om los te laten. Maar ik ga ervan uit, dat ik soms nog een stemmetje in hun achterhoofd mag zijn die ze aan mijn lessen helpt herinneren. Niet persé de inhoud van de lessen, maar het creëren van de voorwaarden voor een fijn gesprek.


Ik gaf zowel mijn mentorstudenten als collega's ter afscheid een persoonlijke quote en een gelukspoppetje mee. Ik dank ze allemaal voor hun impact op mijn pad en hun mooie woorden en feedback de afgelopen weken. Die gaan voor altijd mee in mijn hart.


Ik ga verder met mijn onderneming voor adem-, stem- en lichaamscoaching: GewoonLise.

Mijn droom: verder gaan met het hetgeen ik in de eerste jaren van mijn praktijk en in het MBO een begin mee mocht maken.


Ik wil iedereen weer in contact brengen met zijn eigen waarheid, stem en kern. Authentiek maken & zijn! En daarvoor is die veiligheid en open communicatie met elkaar zó hard nodig.


Mijn praktijk is gesloten van 17 juli en opent weer op 30 augustus. Ik ga bijkomen van een schooljaar wat in het teken stond van afronden en afscheid nemen. Zodat ik vanaf 30 augustus mijn bestaan als fulltime ondernemer met een nieuwe dosis energie kan starten.


Wat ik ga doen vanaf september? Verder met de fundering die op dit moment staat en open staan voor andere mooie dingen die op mijn pad gaan komen.

Ik wil meer op groepsniveau gaan werken met de adem, stem en onze lijven. Zodat we meer vanuit interactie kunnen leren, vanuit verbinding met elkaar de verbinding in onszelf weer vinden. Misschien hoort daar een grotere studio bij (tips zijn welkom!) of juist verschillende ruimtes door NL heen.

Ik ga volgen wat goed voelt en me plezier geeft.


Je mag mij altijd benaderen voor een workshop, gastles of presentatie over mijn blik op ademen, bewegen en stem geven. Ik denk graag mee!

Ow, en zoals ik al duidelijk: ik hou van werken met jongeren. Dus JA laten we die lessen over ontspannen, ademen en jezelf zijn al zo snel mogelijk aan ze geven. En: JA dat wil ik wel doen! Want hoe eerder ze deze basisprincipes zich eigen maken, hoe mooier hun en daarmee onze toekomst!


Aventus: nogmaals bedankt voor de fijne tijd en de mooie cadeau's.

Iedereen: Fijne zomer & tot 30 augustus weer.


Liefs, Lise.

Comments


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page