top of page

Klankkast

Soms heb ik van die weken dat ik een aantal keren hetzelfde onderwerp tegen kom, op verschillende manieren. Herkenbaar?

Deze week kwam de uitleg van 'resoneren' veelvuldig terug en aangezien voor velen het woord niet duidelijk is, leg ik hem graag uit!

Eerst een betekenis uit de Van Dale:

re·so·ne·ren (resoneerde, heeft geresoneerd)

1 meetrillen, meeklinken

2 weerklank geven

Maar we hebben ook:

re·so·nan·tie (de; v; meervoud: resonanties)

1 (muziek) het meeklinken van de toon op een voorwerp

2 terugkaatsing van het geluid

Ik leg het woord vaak uit met behulp van mijn gitaar.

Een gitaar bestaat uit gespannen snaren en een (houten) klankkast. De snaren an sich produceren trillingen, maar de klankkast maakt dat de trillingen worden versterkt tot een stevig geluid. Zonder klankkast zouden de snaren van een gitaar dan ook hooguit 'ping' zeggen.

Onze stem werkt hetzelfde! Stembanden zijn over het algemeen ongeveer een pinknagel lang en produceren trillingen. Ons lichaam werkt als klankkast. Alle holtes in borst en hoofd zijn de ruimte van de klankkast en geven onze stem meer 'body'.

Dit kan je voelen door bijvoorbeeld te neuriën en met je hand eens te voelen op je borst, keel, neus, voorhoofd en kruin. Als je hier de trillingen goed kan voelen, resoneert je stem goed in deze holtes en gebruik je je klankkast goed.

Je zal nu wellicht denken: ''Okay Lise, leuke informatie. Maar wat betekent dit voor mij?'

Je resonans zegt vaak iets over je klankkleur, mogelijkheid tot volume en 'body' van je stem.

Is je stem snel vermoeid na veel/lang spreken? Klinkt je stem wat schel of heb je weinig volume? Dan zou het jou nog weleens aan voldoende resonans kunnen ontbreken.

Natuurlijk hangt je mate van resonantie samen met veel andere componenten.

Het kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van hoe je je voelt die dag, maar het kan ook afhankelijk zijn van je houding, adem, articulatie en spanning.

Wil je meer weten of ben je benieuwd geworden naar hoe jouw resonantie is? Wees vrij om een bericht en/of voiceclip te sturen. Ik denk graag met je mee!

Comments


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page