top of page

Talent-mindset


Wat denk jij? Voor welke dingen heb je talent nodig? En wat is talent eigenlijk?

Is dat hetzelfde als een wiskunde/talen-knobbel wel of niet hebben? Hetzelfde als wel of niet lenig zijn?

Voor mij gaat het vaak over talent als we het hebben over vaardigheden als zingen, dansen, tekenen, schilderen en het bespelen van instrumenten.

Vorige week las ik bij toeval het artikel “Stop obsessing over Talent- Everyone can sing!” (bron in voettekst). Zodoende wil ik hier graag even bij stil staan.

Eerder omschreef ik in mijn blog ''Kan ik leren zingen?'' al het volgende:

''Zingen is in mijn optiek een vaardigheid, geen gave. En het fijne van een vaardigheid is.... dat je het kan leren!''

Maar wat zegt de Dikke van Dale over Talent?

  • natuurlijke begaafdheid;

  • gave;

  • begaafd persoon.

Talent impliceert dat we iets van nature al kunnen, dat we een speciale gave hebben op het leren van deze vaardigheden.

Maar even eerlijk, is talent niet overgewaardeerd? In deze maatschappij lijkt alles te draaien om presteren. Als we bijvoorbeeld tekenen willen we het gelijk perfect kunnen. Kunnen we dit niet? Dan hebben we geen talent en ontstaat er snel de overtuiging dat je het nooit gaat kunnen.

Als docenten, familieleden en anderen deze gedachtes benadrukken, geven wetenschappelijke onderzoeken aan dat het op volwassenen leeftijd een overtuiging wordt die je lastig overwint. Dit noemen we Fixed Mindset, vertaald: een gefixeerd gedachtepatroon dat ervan uitgaat dat een vaardigheid of intelligentie vaststaat.

Zelf heb ik een aantal overtuigingen (gehad) die in mijn 27 jaren zijn ontstaan, zoals

''Ik ben niet muzikaal''

''Ik ben een hork (ik ben niet lenig)''

''Ik ben niet sportief''

''Ik ben slecht in schrijven, door mijn dyslexie''

Vorig jaar april 2017 haalde ik mijn licentie om Les Mills BodyBalance te mogen gaan geven. BodyBalance is een combinatie van Yoga, Tai chi en Pilates.

De dag dat ik dit haalde was een ware overwinning op mijn fixed mindset ''ik ben niet sportief''. Als ik deze gedachte voor de rest van mijn leven had geloofd had ik nooit deze licentie behaald, ondanks dat ik wel de wens had om zoiets te kunnen gaan doen.

Gelukkig wist ik deze gedachte om te denken naar ''ik kan sportief worden!'' (growth mindset) en heb ik obstakels overwonnen, doorgezet en uiteindelijk mezelf kunnen zeggen ''IK BEN SPORTIEF''!

Dit geldt dus ook voor JOU! Of het nou gaat om dansen, zingen of muziek maken, voor alles wat je WIL! Er bestaat in je hersenen iets als neuroplasticiteit (ons brein is plastisch). Dit betekent dat je hersenen leerbaar zijn en steeds nieuwe verbindingen vormen door leren en ervaringen op doen. Verbindingen die niet worden gebruikt worden ook weer minder stevig.

Die nieuwe verbindingen maken andere hersencellen bereikbaarder zodra jij met veel motivatie, doorzettingsvermogen en growth mindset een nieuwe vaardigheid gaat leren. Hoe gaaf is dat?! Dit betekent dat je hersenen zich vormen naar jouw inzet, mindset en doorzettingsvermogen!

Dit is een belangrijk onderdeel in mijn behandelingen en workshops.

Welke fixed mindset heb jij? Welke overtuigingen wil jij overwinnen en het tegendeel bewijzen? En kan ik je daarbij helpen? Je weet me te vinden!

Bronnen:

https://theconversation.com/stop-obsessing-over-talent-everyone-can-sing-74047

https://www.cognifit.com/nl/brein-plasticiteit-en-cognitie

https://www.vernieuwenderwijs.nl/invloed-mindsets-op-motivatie/

Comentarios


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page