top of page

Kan ik leren zingen?


Vaak als ik mensen vertel dat ik zangles geef krijg ik de reactie: ''Leuk! Ik zou graag willen maar kan niet zingen''. Mijn reactie? IEDEREEN kan leren zingen!

Zingen is in mijn optiek een vaardigheid, geen gave. En het fijne van een vaardigheid is.... dat je het kan leren!

''By changing our thinking, we change our lives''

Als je kunt ademen en spreken, kun je ook zingen. Het verschil met zingen is echter het langer in stand houden van adem en stem waardoor het allemaal iets anders voelt en klinkt. Heb je je adem niet onder controle? Dan dus je stem ook niet.

Daarom beginnen mijn lessen altijd eerst met het vinden van de juiste houding en adem.

Vanuit daar werken we verder aan het leren controleren van de stem.

''Zingen voelt zo kwetsbaar!'' hoorde ik iemand een keer zeggen in verweer, ''Daarom durf ik niet''. Niet alleen je adem en houding zijn van belang, maar ook je mindset en gevoel.

Voorbeeld: als je bang bent dat anderen je horen, durf je niet hard te zingen waardoor je die ene hoge noot in houdt, waardoor die er vals uitkomt.

Bij zingen kunnen belemmerende angstgedachtes in de weg zitten die jou bij elke poging tot zingen veroordelen. Jammer genoeg ontstaan die gedachtes vaak door ervaringen waarin je (vaak door anderen) veroordeeld bent om het zingen.

Zingen = durven gaan!

Zingen = loslaten.

Dus zodra je je inhoudt......klinkt het ook niet zoals je hoopt dat die klinkt.

Zo zonde, want zingen is zo gezond! Je immuunsysteem versterkt, je concentratie verbetert, je ademcontrole wordt beter en vooral: je wordt er zo gelukkig van!

De afgelopen week is er nog een 'leren zingen' aanmelding binnen gekomen en wat vind ik dit leuk! Dat moment dat iemand zijn verwachtingen overtreft: de blijheid in de ogen, het enthousiasme in de stem en de verbazing in houding en gezicht. FANTASTISCH vind ik dat!

Wil jij je eigen verwachtingen overtreffen & leren zingen? Ik help je graag!

Comentários


Archief
Volg 
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page